Materiaal

Pruiken en haarstukken worden gemaakt van kunstvezel of van echt haar. Beide materialen hebben zowel voordelen als nadelen.

Wat zijn de voordelen kunstvezel boven echt haar:  

  • Lichter in gewicht
  • Kleurvast
  • Breekt niet, splijt niet
  • Goedkoper
  • Vormvast, de eventuele krul of slag is was-vast

Voordeel echt haar boven kunstvezel:

  • Kan geverfd of gepermanent worden

Echt haar bestaat uit drie lagen, waarvan de buitenste laag geschubd is waardoor dit een speciaal schaduw en licht effect geeft.

De moderne kunstvezels imiteren dit licht en schaduweffect doordat de vezel niet geheel rond is maar een 8-vorm heeft waardoor schaduweffect optreedt. Door mixtures van kunstvezels van diverse kleuren kan een verdere, zeer natuurgetrouwe nagebootsing van echt, ongeverfd haar bereikt worden.  

De haren van de pruik, of deze nu van echt haar dan wel van kunstvezel zijn, moeten op een basis worden vastgezet om een geheel te kunnen vormen. We onderscheiden daarin twee hoofdstructuren: 

Machinaal gemaakt

De haren worden machinaal naast elkaar op dunne strookjes textiel (trensen) vastgestikt. De trensen worden daarna dakpansgewijs op elastische bandjes vastgezet (zie C). Deze rekbare kap maakt dat het haarwerk zich aanpast en geschikt is voor veel maten en vormen van het hoofd.

Handgeknoopt

De haren worden in kleine plukjes vastgeknoopt op een kapvormig textielgaaswerk. Dit geeft een andere spreiding waardoor met minder gewicht toch een goede dekking verkregen wordt.

De bovenkant van een pruik vergt, afhankelijk van het model, een andere aanpak om zo natuurlijk mogelijk een kruin, scheiding of vooraanzicht te kunnen weergeven.

Een 'skin-top' maakt een kruin of scheiding mogelijk door een op die plaats verwerkt stukje 
huidkleurige ondergrond waarop de haren die de kruin of scheiding vormen zijn aangebracht. 
 
Een 'mono-top' (afgebeeld hierboven) is een dun, zeer fijnmazig, gaas van huidkleurige kunststof waarop de haren stuk voor stuk zijn vastgeknoopt (zie B). Hierdoor kunnen deze haren alle kanten uit geborsteld worden, kan desgewenst een scheiding links, rechts, of in het midden aangebracht worden en is meer variatie in modellering mogelijk. De eigen hoofdhuid schijnt er tussendoor waardoor een zeer natuurlijk uiterlijk wordt verkregen.  

Een Dermafront® of 'film-front' of 'lace-front' maakt het mogelijk het model aan de voorzijde van de pruik nog meer aan de gewenste haarcontourlijn aan te passen. Toepassing van deze technieken maakt dat pruiken close-up gefilmd en gefotografeerd kunnen worden zonder dat zichtbaar is dat het een pruik is. 

  • Het model van het kapsel bepaalt mede of de pruik machinaal dan wel handgeknoopt dient te zijn. 
  • Niet alle modellen zijn geschikt voor machinale productie.
  • Handgeknoopte pruiken zijn over het algemeen heel licht in gewicht. 
  • Zij zijn ideaal voor mensen met geen haar of heel weinig haar.