Iedereen een eigen model

Kappers en modeontwerpers, maar ook artiesten en veelal jonge mensen bepalen mede of we ons haar lang laten groeien dan wel kort laten knippen, of we het steil of gekruld dragen. De meeste pruikenhuizen volgen de haarmodetrends. Zij brengen geregeld enkele nieuwe modellen uit en passen zonodig de kleurenprogramma’s aan.  

Iedere pruik wordt gemaakt in een eigen reeks kleuren. Deze kleuren worden afgestemd op de doelgroep die dat model zal dragen. Zo worden korte kapsels vaak wel in diverse grijstinten gemaakt en langharige modellen meestal niet.

Net als de modellen worden de kleuren samengesteld door de ontwerpers. Ieder pruikenmerk heeft dan ook zijn eigen kleurenlijn en iedere kleur heeft een kleurnummer. Deze kleurnummers wijken sterk af van de kleurnummers van haarverf Internationaal is er van oudsher overeenstemming dat de nummering van de kleuren van haarwerken een pallet doorloopt van donker naar licht. Zwart is bijvoorbeeld kleur nr. 1; donkerbruin is 4, middenbruin is 8, en in kleur 12 vertonen zich al de blondtinten (13 t/m 26). Daarna volgen in het pallet de roodtinten (27 t/m 33) en vervolgens mixkleuren waarin steeds meer grijs voorkomt tot geheel wit (kleur 60).

De technische mogelijkheden om gekleurde vezels te maken en te mixen zijn enorm toegenomen in de laatste decenia. Veel merken hebben aanvullende kleurnummers, vaak gecombineerd met namen die de kleur weergeven. REVLON kleur nummer 862 heeft bijvoorbeeld de naam 'Crème caramel' en kleur 33/32T heet 'Wildfire'. Natuurlijk haar kent een gevarieerdheid in kleur van de verschillende haren en dat wordt natuurgetrouw nagebootst in de haarwerkkleuren. Kleur 10 van REVLON bestaat uit 3 verschillend gekleurde groepjes vezels die ieder voor zich ook weer uit vezels bestaan die onderling kleurnuances hebben. 

Zoals kappers natuurlijk haar van highlights kunnen voorzien, zo zijn er ook haarwerken die zulke highlights hebben. Alle vormen van echt haar kunnen natuurgetrouw weergegeven worden, ook de kleurverandering door haaruitgroei en de verschillende vormen en stadia van vergrijzing van het haar.